YANGI O‘ZBEKISTON TARAQQIYOT STRATEGIYASIDA TASHQI SAVDO FAOLIYATINI LIBERALLASHTIRISH VA EKSPORT SALOHIYATINI OSHIRISH MASALALARI - Rayxonov Erkin Shamsidinovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Zamonaviy iqtisodiy sharoitda tadbirkorlik subyektlari faoliyatini strategik rejalashtirishda maqsadli bozorni to‘g‘ri tanlash, investitsiya hajmini optimallashtirish va institutsional imkoniyatlardan samarali foydalanish hal qiluvchi ahamiyat kasb etadi. Ayniqsa, tashqi iqtisodiy faoliyat iqtisodiy risklarning yuqoriligi, xalqaro bozordagi raqobatning keskinligi va kon’yukturaning beqarorligi sababli tadbirkorlardan yuqori darajadagi tavakkalchilikni talab etadi. Mahalliy eksportyorlar duch keladigan ushbu moliyaviy va logistik xatarlar milliy iqtisodiyotda eksport salohiyatini to‘liq yuzaga chiqarishda asosiy to‘siqlardan biri hisoblanadi. Mazkur tizimli muammolarni bartaraf etish va milliy mahsulotlarning tashqi bozorlardagi raqobatbardoshligini oshirish maqsadida O‘zbekiston Respublikasida kompleks chora-tadbirlar va maqsadli dasturlar amalga oshirilmoqda. Xususan, O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022-yil 28-yanvardagi “2022 — 2026-yillarga mo‘ljallangan Yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasi to‘g‘risida”gi PF-60-sonli Farmonida tashqi savdoni tartibga solish mexanizmlarini transformatsiya qilish masalasi ustuvor vazifa etib belgilangan.