KUZGI BUG‘DOY NAVLARI BIOLOGIK FAZALARINING YARUSLAR BO‘YICHA DESKRIPTIV STATISTIK TAHLILI - Hotamova L.I. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqotda yarusli joylashuv tizimi yaratgan o‘ziga xos mikromuhit sharoitlarining kuzgi bug‘doy o‘sish va rivojlanish bosqichlariga ta’siri statistik modellar vositasida o‘rganilgan. Samarqand viloyati Jomboy tumanidagi "Farboma selekt" ilmiy-urug‘chilik fermer xo‘jaligida 9 ta yarus bo‘yicha ekilgan 90 ta kuzgi bug‘doy namunasining fenologik ko‘rsatkichlari Stata dasturida deskriptiv tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, yaruslar balandligi o‘zgarishi bilan o‘simliklarning vegetativ fazalari, ayniqsa naychalash va to‘planish davri davomiyligi o‘zaro sezilarli farqlanadi. Tadqiqot xulosalari turli mikroiqlim sharoitlariga moslashgan genotiplarni saralashda ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.