NASHRIYOT FAOLIYATIDA KO‘ZI OJIZLAR UCHUN RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISHNING SAMARALI IQTISODIY MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Zayniddinov Bobirjon G‘ofirovich; Mannopova Manzura Jamil qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi global nashriyot sanoatini transformatsiya qilmoqda hamda axborotdan inklyuziv foydalanish uchun yangi imkoniyatlarni yaratmoqda. Biroq ko‘zi ojiz va zaif ko‘ruvchi shaxslar raqamli nashr mahsulotlaridan foydalanishda hanuzgacha texnologik, tashkiliy va iqtisodiy to‘siqlarga duch kelmoqdalar. Mazkur tadqiqotning maqsadi ko‘zi ojiz foydalanuvchilar uchun nashriyot faoliyatiga raqamli texnologiyalarni joriy etishning samarali iqtisodiy mexanizmlarini ishlab chiqish va takomillashtirishdan iborat. Tadqiqotda tizimli tahlil, iqtisodiy modellashtirish, qiyosiy baholash hamda raqamli transformatsiyaning inklyuziv yondashuvlari qo‘llanildi. Tadqiqot natijasida yordamchi texnologiyalar, raqamli nashriyot platformalari, institutsional qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari va barqaror moliyalashtirish vositalarini birlashtiruvchi konseptual iqtisodiy model taklif qilindi. Shuningdek, manfaatdor tomonlar o‘rtasidagi hamkorlik, xarajatlar va foyda optimallashtirilishi hamda foydalanish imkoniyatlari ko‘rsatkichlarini o‘z ichiga oluvchi Inklyuziv Raqamli Nashriyot Iqtisodiy Mexanizmi (IDPEM) ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt asosidagi matndan nutqqa aylantirish tizimlari, Brayl formatiga mos raqamli nashrlar, adaptiv nashriyot platformalari va davlat-xususiy sheriklikka asoslangan moliyalashtirish mexanizmlarining joriy etilishi axborotga kirish imkoniyatlarini sezilarli darajada kengaytirishini hamda nashriyot tashkilotlarining iqtisodiy barqarorligini oshirishini ko‘rsatdi.