KORPORATIV FIRIBGARLIKLARNI ANIQLASHDA MOLIYAVIY HISOBNING O’RNI - Sohibov Azizbek Dilshod o'g'li; Karimova Komila Daniyarovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada korporativ firibgarliklarni aniqlashda moliyaviy hisobning o’rni keng qamrovli o’rganilgan. Soxta moliyaviy hisobotlar, moliyaviy manipulyatsiyalar va ichki nazorat tizimlarining firibgarliklarni oldini olishdagi samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, samarali ichki nazorat va audit tizimlari firibgarlik xavfini sezilarli darajada kamaytirish imkonini beradi. Biroq firibgarlik sxemalari tobora murakkablashib borayotganligi moliyaviy hisob mutaxassislarining malakasini doimiy ravishda oshirib borishni talab etishini ta’kidlaydi.