TALABALARDA HAYOTIY VA IJTIMOIY IDENTIFIKATSIYA SHAKLLANISHIDA KOGNITIV KOMPONENTLARNING O‘RNI - Xudoyberganov Doniyorbek Yangiboy o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada globallashuv sharoitida talabalarda ijtimoiy identifikatsiyaning shakllanish jarayoni kognitiv va affektiv komponentlar nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Ijtimoiy identifikatsiyaning nazariy asoslari, uning tarkibiy tuzilmasi hamda shakllanish mexanizmlari yoritilgan. Kognitiv komponent doirasida o‘zini ijtimoiy guruh bilan identifikatsiya qilish, ijtimoiy kategoriyalash va ijtimoiy taqqoslash jarayonlari ko‘rib chiqiladi. Affektiv komponentda esa guruhga nisbatan emotsional munosabat, mansublik hissi va psixologik yaqinlik muhim omil sifatida tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida ijtimoiy identifikatsiya shakllanishining kompleks modeli taklif etiladi.