ATROF-MUHITGA YETKAZILGAN XALQARO ZARAR TUSHUNCHASI: MEZONLARI, TURLARI VA YURIDIK TABIATI - Bahtiyorov Po‘latbek Arslonbek o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezisda xalqaro ekologik huquqning markaziy kategoriyasi — atrof-muhitga yetkazilgan xalqaro zarar tushunchasining mezonlari, asosiy turlari va yuridik tabiati tahlil qilinadi. BMT Xalqaro huquq komissiyasining 2001 yilgi hujjatlari, Trail Smelter arbitraji, Pulp Mills ishi va Rio Deklaratsiyasiga asoslanib, «sezilarli zarar» standarti, sababiy bog’liqlik mezoni, transchegaraviy va global ekologik zarar turlarining o’ziga xos xususiyatlari ko’rsatiladi.