MEHMONXONA KORXONALARI RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISHDA INNOVATSIYALARNING ROLI - Zarrina Mahmudova (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Abstrakt: Mehmonxona korxonalari raqobatbardoshligini oshirishning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmi — bu xizmatlar sifatini boshqarish, marketing strategiyalari, innovatsion texnologiyalar va kadrlar malakasini oshirish majmui hisoblanadi. U yuqori rentabellik, barqarorlik, samarali menejment va bozor infratuzilmasini rivojlantirish orqali mehmonxonaning bozordagi mavqeini mustahkamlashga qaratilgan. Hozirgi paytda hayotimizning barcha jabhalarida modernizatsiya va diversifikatsiya jarayoni davom etib borayotgan bir pallada mamlakat iqtisodiy-ijtimoiy hayotida keskin o‘zgarishlar sodir bo‘lmoqda. Iqtisodiyotni erkinlashtirishning chuqurlashib borishi, har bir xo‘jalik yurituvchi sub’ektlarda mavjud bo‘lgan ichki imkoniyatlarni ham aniqlash va ularni ishga solib, o‘zlarining raqobatbardoshligini ta’minlash zaruratini tug‘dirmoqda. Bu esa o‘z navbatida iqtisodiy ko‘rsatkichlarni yaxshilashni, buning uchun tahlildan keng foydalanishni ham taqozo qilmoqda. Zero, endigi mutaxassis har bir jarayonni ko‘rsatkichlarda ifodalashni chuqur o‘zlashtirgan bo‘lishi, ularning o‘zgarishiga ta’sir qiluvchi omillarni hisoblash yo‘llarini bilishi, shu yo‘l bilan korxonada mavjud bo‘lgan ichki imkoniyatlarni ishga solish chora-tadbirlarini ishlab chiqishi, bularni ishga soladigan boshqaruv qarorlarini qabul qila olish qobiliyatiga ega bo‘lishi kerak.