YEJEVIKA NAVLARINING HOSILDORLIK KО‘RSATKICHLARI ANIQLASH - Idrisov Xusanjon Abdujabborovich; Nizomitdinov Zoxidjon Kamoliddin o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annatotsiya: ushbu maqolada yejevikani issiqxona sharoitida yetishtirishda Chester navida o‘rtacha meva massasi 9,2 g, bir o‘simlik hosili 5,1 kg, hosildorlik esa 14,2 t/ga ni tashkil etdi. Ushbu ko‘rsatkichlar 2025 yilga nisbatan mo‘tadil pasayishni ko‘rsatsa-da, navning yuqori genetik potensiali saqlanib qolganini anglatadi. Loch Ness navida o‘rtacha meva massasi 6,8 g, bir o‘simlikdan olingan hosil 4,0 kg, hosildorlik esa 11,5 t/ga ni tashkil etdi. Bu ko‘rsatkichlar nisbatan past, ammo barqaror agrobiologik rivojlanish saqlanganini ko‘rsatdi. Ushbu nav kompakt morfotipga ega bo‘lib, energiya tejamkor strategiya asosida rivojlanadi. Loch Ness stress sharoitlariga chidamliligi va stabil rivojlanish xususiyati bilan ajralib turganligi keltirib o‘tilgan.