KORRUPSIYAGA QARSHI KURASHNING HUQUQIY ASOSLARI VA MEXANIZMLARI - Nishanova Farida Mamasharifovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida korrupsiyaga qarshi kurash sohasida mustaqillik yillarida, xususan so‘nggi o‘n yillikda shakllantirilgan normativ-huquqiy baza tizimli tahlil qilinadi. Maqolada “Korrupsiyaga qarshi kurashish to‘g‘risida”gi Qonun (2017, 2020-yilda yangi tahrir) va uning ahamiyati, qonunda belgilangan korrupsiyaning huquqiy ta’rifi, asosiy prinsiplar va davlat siyosatining yo‘nalishlari o‘rganilgan. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining korrupsiyaga qarshi kurash tizimini takomillashtirishga qaratilgan PF-5729-son, PF-6013-son, PF-6257-son farmonlari hamda PQ-81-son, PQ-240-son qarorlari tahlil qilingan. “2022-2026-yillarga mo‘ljallangan Yangi O‘zbekistonning taraqqiyot strategiyasi”da korrupsiyaga qarshi kurash masalalariga ajratilgan ustuvor yo‘nalishlar yoritilgan. Maqolada, shuningdek, Vazirlar Mahkamasi qarorlari va Korrupsiyaga qarshi kurashish agentligining normativ hujjatlari ham ko‘rib chiqilgan. Ta’lim tizimi va falsafa fanini o‘qitishda korrupsiyaga qarshi mavzuni yoritishning muhimligi alohida ta’kidlangan.