ARASTU TA’LIM METODLARI VA ANTIK DAVR AN’ANAVIY O‘QITISH USULLARINING QIYOSIY TAHLILI - Mirzaxolov Nodirbek Tojiboyevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Arastu ta’lim metodlari – empirizm, tizimlilik, induktiv va deduktiv usullarning uyg‘unligi tahlil qilinadi. Arastuning “Nikomax etikasi”, “Siyosat” va “Ruh haqida” asarlarida ifodalangan ta’limning uch bosqichi (jismoniy, axloqiy va intellektual tarbiya) va “fazilat – bu bilim emas, balki odatdir” degan g‘oyasining pedagogik ahamiyati ochib berilgan. Shuningdek, antik davrda qo‘llanilgan an’anaviy ta’lim usullari ma’ruza, dialektik usul, yod olish va taqlid tizimli tahlil qilingan. Afina va Sparta ta’lim tizimlari, Aflotun Akademiyasi va Arastu Litseyida qo‘llanilgan metodlarning qiyosiy tavsifi berilgan. An’anaviy usullarning kuchli va zaif tomonlari aniqlanib, ularni zamonaviy pedagogik texnologiyalarda qo‘llash imkoniyatlari asoslangan.