YUK TASHISH XAVFSIZLIGINI OSHIRISHDA AQLLI TRANSPORT TIZIMLARINING ROLI - Xaydarov Murodjon; Toshboyev Alisher Jahongir o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yuk tashish xavfsizligini oshirishda aqlli transport tizimlarining (Intelligent Transport Systems - ITS) roli va ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, sun’iy intellekt, IoT (Internet of Things) va sensor tizimlarining rivojlanishi yuk tashish jarayonlarini tubdan o‘zgartirmoqda. Maqolada aqlli transport tizimlarining asosiy komponentlari, ularning yuk tashish xavfsizligiga ta’siri va kelajakdagi rivojlanish tendensiyalari yoritilgan.