MAVSUMIY SHAROITLARDA (QOR, MUZ, ISSIQLIK) YUK TASHISH UCHUN YO‘LLARNI TAYYORLASH CHORALARI - Xaydarov Murodjon; Toshboyev Alisher Jahongir o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada mavsumiy sharoitlarning keskin o‘zgarishi – qishda qor va muz, yozda yuqori harorat – yuk tashish xavfsizligi va samaradorligiga ko‘rsatadigan jiddiy ta’siri tahlil qilinadi. Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, AQShda yo‘l kechikishlarining 23 foizi ob-havo sababli yuzaga keladi va bu yuk tashish kompaniyalariga yiliga 2-3,5 milliard dollargacha zarar keltiradi. Maqolada sovuq mavsumda yo‘l infratuzilmasini qish sharoitiga tayyorlash, transport vositalarini (shinalar, akkumulyatorlar, sovutish tizimi, shisha artgichlar) qishki ekspluatatsiyaga tayyorlash, haydovchilar uchun xavfsizlik qoidalari va favqulodda vaziyatlar to‘plami, qishki yo‘llarda qatnov qoidalari, shuningdek, qish mavsumida yo‘nalishlarni rejalashtirish strategiyalari batafsil yoritilgan.