ZAMONAVIY VEB-ARXITEKTURA VA HTTP PROTOKOLI EVOLYUTSIYASI: TARMOQ XAVFSIZLIGI VA ZAIFLIKLAR TAHLILI - Xabibullayev Jahongirbek Doniyorbek o‘g‘li; Chunayev Norquvvat Eshquvat oʻgʻli (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy veb-ilovalarning barqaror ishlashi va xavfsizligi bevosita axborot almashinuvi protokollariga hamda tarmoq arxitekturasiga bog‘liq. Ushbu maqolada HTTP protokolining evolyutsion rivojlanishi (HTTP/1.1 va HTTP/2 versiyalari), ularning texnik va strukturaviy xususiyatlari, shuningdek, ko‘p qatlamli veb-tizimlardagi (proksi-serverlar va yuklama taqsimlovchilar) ma’lumotlar almashinuvi mexanizmlari tahlil qilinadi . Tadqiqot doirasida OWASP Top 10 standartlari asosida HTTP so‘rovlari bilan bog‘liq xavfsizlik zaifliklari tasniflanib, murakkab veb-arxitekturalarda request parsing (so‘rovlarni tahlil qilish) muammolarining kelib chiqish sabablari o‘rganilgan.