ЧЕГАРА НАЗОРАТ ПУНКТЛАРИДА ИНТЕРОСКОП ҚУРИЛМАЛАРИДАН ФОЙДАЛАНИШДА РАДИАЦИОН ХАВФСИЗЛИК МАСАЛАЛАРИ - Қутлимуродов Ёдгорбек Вапаевич; Саломова Феруза Ибодуллаевна; Кодиров Дилмурод Алимхон ўғли (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Мавзунинг долзарблиги: бугунги кунда чегара назорат пунктлари, аэропортлар ва почта терминалларида хавфсизликни таъминлаш мақсадида интероскоп (рентген сканер) қурилмаларидан кенг фойдаланилмоқда. Ушбу қурилмалар билан ишловчи ходимлар меҳнат фаолияти давомида паст интенсивликдаги ионлаштирувчи нурланиш таъсирига дуч келадилар. Нурланиш даражалари амалдаги санитария меъёрларидан ошмасада, узоқ муддатли касбий таъсир инсон организми учун муайян хавфларни келтириб чиқариши мумкин. Шу сабабли интероскоп қурилмалари билан ишловчи ходимларнинг нурланиш дозаларини баҳолаш, меҳнат шароитларини гигиеник жиҳатдан таҳлил қилиш ва радиацион хавфсизлик даражасини аниқлаш муҳим аҳамият касб этади [1,2].