ZO‘RAVONLIK MOTIVINING BADIIY TALQINI: HAN KANGNING “VEGETARIAN” VA NAZAR ESHONQULNING “GIRYON” ROMANLARI MISOLIDA - Soleyeva Aziza Muxamadiyevna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada Han Kangning “Vegetarian” (2007) va Nazar Eshonqulning “Giryon” (2025) romanlarida zo‘ravonlik motivining badiiy talqini qiyosiy tahlil qilinadi. Zigmund Freydning psixoanalitik nazariyasi, Karl Gustav Yungning “soya” arxetipi haqidagi ta’limoti, Xanna Arendt va Frants Fanoning siyosiy falsafasi hamda Ketrin Kerutning travma nazariyasi tadqiqotning metodologik asosini tashkil etadi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, Han Kang romani patriarchal jamiyatda ayol tanasiga qaratilgan to‘g‘ridan-to‘g‘ri, fizik va jinsiy zo‘ravonlikni ifodalasa, Nazar Eshonqul asari zamonaviy o‘zbek jamiyatidagi notinch o‘tish davri (an’ana va zamonaviylik, turli mafkuralar to‘qnashuvi-I.K.) bilan bog‘liq tizimli, ko‘rinmas va ruhiy zo‘ravonlikka e’tibor qaratadi. Ikkala asarning qiyosiy tahlili zo‘ravonlikning turli shakllari, ularning ramziy ifodasi va badiiy vositalarini ochib beradi.