SUN’IY INTELLEKT VOSITASIDA AKADEMIK LITSEY O‘QUVCHILARIDA KREATIV FIKRLASH KO‘NIKMASINI RIVOJLANTIRISHI - Akbarov B.A.; Dehqonova S.E. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada akademik litsey o‘quvchilarining ijodiy va kreativ fikrlash qobiliyatlarini zamonaviy sun’iy intellekt (SI) texnologiyalari yordamida rivojlantirish metodikasi va istiqbollari tadqiq etilgan. Maqolada SIning ta’lim jarayonidagi roli an’anaviy axborot uzatish tizimidan kreativ hamkorlik (Creative Partnership) modeliga o‘tishi tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, muammoli vaziyatlardan noodatiy chiqish yo‘llarini topish va "g‘oyalar bo‘roni" (Brainstorming) ko‘nikmalarini shakllantirishda generativ SI vositalaridan samarali foydalanish bo‘yicha amaliy tavsiyalar va keyslar keltirilgan.