XITOY TILIDAGI 才 (CÁI) YUKLAMASINING FUNKSIONAL-SEMANTIK TAVSIFI - Bobonorov Abdurauf (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Maqolada hozirgi xitoy tilidagi 才 (cái) yuklamasining funksional-semantik xususiyatlari tahlil qilinadi. Yuklamaning to‘rt asosiy qo‘llanish turi — vaqt, cheklov (miqdor), shart va ta’kid ma’nolari — ko‘rib chiqiladi hamda ularni birlashtiruvchi yagona semantik asos — “kutilgan me’yordan og‘ish” (rejected expectation) tamoyili asoslanadi. 才 ning skalyar (darajaviy) operator sifatidagi tabiati, sub’ektiv kichik miqdor ma’nosi va uning o‘zbek tiliga muvofiqlashuvi masalalari muhokama etiladi.