O‘ZBEK TILIDAN INGLIZ TILIGA ONLAYN TARJIMA MATNLARIDA KONNOTATIV MA’NOGA EGA TIL BIRLIKLARINI TAHRIRLASHNING LINGVOPRAGMATIK XUSUSIYATLARI - Qurbonova Nilufar Nasriddinovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada o‘zbek tilidan ingliz tiliga onlayn tarjima platformalari orqali amalga oshirilgan tarjimalarda konnotativ ma’noga ega til birliklarining berilishi va ularni tahrirlash masalalari tahlil qilinadi. Konnotativ birliklar milliy-madaniy, emotsional, obrazli va baholovchi ma’no qatlamlariga ega bo‘lgani sababli ularni avtomatik tarjimada to‘liq aks ettirish ko‘pincha murakkab kechadi. Maqolada maqollar, iboralar, murojaat shakllari, emotsional-ekspressiv birliklar hamda madaniy realiyalar tarjimasida yuzaga keladigan semantik yo‘qotishlar, uslubiy nomuvofiqliklar va pragmatik xatolar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bunday birliklarni tahrirlashda kontekstual moslashtirish, funksional ekvivalent tanlash, izohli tarjima va pragmatik kompensatsiya usullarining ahamiyati asoslab beriladi.