MILLIY-MADANIY KONNOTATSIYALI BIRLIKLARNING INGLIZ TILIGA ONLAYN TARJIMASIDA SEMANTIK YO‘QOTISH VA TAHRIR STRATEGIYALARI - Qurbonova Nilufar Nasriddinovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada o‘zbek tilidan ingliz tiliga onlayn tarjima platformalari orqali amalga oshirilgan tarjimalarda milliy-madaniy konnotatsiyali birliklarning berilishi, ularda yuzaga keladigan semantik yo‘qotishlar hamda ularni tahrirlash strategiyalari tahlil qilinadi. Milliy-madaniy konnotatsiyali birliklar xalqning urf-odati, qadriyatlari, mentaliteti, tarixiy xotirasi va nutqiy madaniyati bilan bevosita bog‘liq bo‘lgan til birliklari hisoblanadi. Bunday birliklarni ingliz tiliga avtomatik tarjima qilish jarayonida ularning lug‘aviy ma’nosi qisman saqlansa-da, ko‘pincha madaniy, emotsional, baholovchi va pragmatik ma’no qatlamlari yo‘qoladi. Maqolada “oq fotiha”, “ko‘z tegmasin”, “hashar”, “mahalla”, “non sindirmoq”, “kelin salom”, “duo olmoq” kabi birliklarning onlayn tarjimada berilishi shartli misollar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, milliy-madaniy konnotatsiyali birliklarni tahrirlashda funksional ekvivalent tanlash, izohli tarjima, madaniy moslashtirish, transliteratsiya va pragmatik kompensatsiya strategiyalari muhim ahamiyat kasb etadi.