БОЛАЛАРДА РЕСПИРАТОР АЛЛЕРГИЯДА ЖИГАР ЗАРАРЛАНИШИНИНГ ЭРТА БИОКИМЁВИЙ БЕЛГИЛАРИ - Матниязова Зайнаб Тухтабоевна (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Аннотация. Аллергик касалликлар болалар орасида кенг тарқалган бўлиб, нафақат нафас йўллари ва терида, балки организмнинг бошқа аъзоларида ҳам функционал ўзгаришларни келтириб чиқариши мумкин. Сўнгги йилларда ўтказилган тадқиқотларда аллергик яллиғланиш ва жигар функционал ҳолати ўртасидаги ўзаро боғлиқликка алоҳида эътибор қаратилмоқда. Ушбу тезисда аллергик касалликларда жигар зарарланишининг дастлабки клиник ва лаборатор белгилари ёритилган.