AMIR TEMUR VA TEMURIYLAR DAVRIDA ILM-FAN: JAHON HAMJAMIYATI EʼTIROFI VA MAʼNAVIY MEROS - Qambarov G‘ayrat (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy-ma‘rifiy maqola XIV–XVI asrlarda hukm surgan Amir Temur va temuriylar saltanati davrida ilm-fan, madaniyat va ta‘lim sohasida erishilgan yutuqlarni tahlil etishga bag‘ishlangan. Maqolada Movarounnahr va Xuroson hududlarida yuz bergan intellektual yuksalish – xususan, Mirzo Ulug‘bekning astronomik kashfiyotlari, al-Koshiyning matematik ixtirosi, Alisher Navoiy va Abdurahmon Jomiyning adabiy merosi, Kamoliddin Behzodning tasviriy san‘at sohasidagi yangiliklari hamda temuriylar me‘morchiligining o‘ziga xos xususiyatlari ko‘rib chiqilgan. Bundan tashqari, ushbu davrning jahon hamjamiyati tomonidan – YUNESKO, xalqaro ilmiy tashkilotlar va Yevropa akademik muhiti tomonidan e‘tirof etilishi masalasi ham yoritilgan. Maqola o‘zbek xalqining buyuk madaniy va ilmiy merosi xususida keng auditoriyada bilim va tushunchani kengaytirish maqsadida yozilgan.