O‘ZBEK VA AMERIKA ADABIYOTIDA PSIXOLOGIZM AN’ANALARINING QIYOSIY-TIPOLOGIK TAHLILI VA METODOLOGIK YONDASHUVLAR - Sitora Komiljonovna Toshmamatova (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘zbek va Amerika adabiyotida badiiy psixologizmning shakllanishi hamda rivojlanish tamoyillari qiyosiy-tipologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda badiiy psixologizmni o‘rganishda psixoanalitik, arxetipik, dialogik va fantastik metodologik yondashuvlarning ilmiy ahamiyati ochib beriladi. Ayniqsa, Edgar Allan Poning “The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket” hamda Nazar Eshonqulning “Taqiq mevasi” romanlari misolida inson ruhiyati, ichki monolog, ramziy tafakkur va psixologik konfliktlarning badiiy ifodalanish usullari yoritiladi. Shuningdek, Z.Freyd, K.Yung, M.Baxtin, T.Todorov hamda E.Erikson nazariyalari asosida psixologizmning zamonaviy metodologik talqinlari tahlil qilinadi.