KAR VA ZAIF ESHITUVCHI O‘QUVCHILAR UCHUN ASSISTIV TEXNOLOGIYALAR VA ULARNI TA’LIM JARYONIGA INTEGRATSIYALASH METODIKASI - Muxammadiyeva Malika Zafarovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada inklyuziv va maxsus ta’lim sharoitida kar hamda zaif eshituvchi o‘quvchilarning dars faolligini oshirish, axborotni qabul qilish imkoniyatlarini kengaytirishga qaratilgan assistiv texnologiyalar tahlil qilingan. Eshitish qobiliyati cheklangan bolalarning ta’limiy ehtiyojlarini qondirishda FM tizimlari, vizual modellashtirish dasturlari, nutqni matnga aylantiruvchi raqamli ilovalar va taktil datchiklarning didaktik o‘rni ilmiy jihatdan asoslangan. Akustik muhit va signal uzatish samaradorligini baholash bo‘yicha matematik-fizik modellar keltirilib, ushbu texnologiyalarni dars ssenariylariga tizimli joriy etish yuzasidan uslubiy tavsiyalar ishlab chiqilgan.