“TEMUR TUZUKLARI” INGLIZCHA TARJIMASIDA TARIXIY NOMLARNI STANDARTLASHTIRISH MEZONLARI - Abdullayev Shaxzod Fazliddin o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotasiya. Mazkur tezisda “Temur Tuzuklari” asarining inglizcha tarjimasida uchraydigan tarixiy nomlarni standartlashtirish masalasi tarjimashunoslik, onomastika va lingvokulturologiya nuqtayi nazaridan tadqiq etiladi. Tarixiy nomlar tarkibiga kiruvchi etnonimlar, qabila nomlari, antroponimlar, toponimlar, hukmdorlik unvonlari hamda diniy-ijtimoiy maqom birliklarining ingliz tilida qayta ifodalanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda tarixiy nomlarni tarjima qilishda qo‘llanadigan transliteratsiya, transkripsiya, grafik-fonetik moslashtirish, normallashtirish, xalqaro standart shakldan foydalanish va izohli tarjima strategiyalarining samaradorligi baholanadi.