“TEMUR TUZUKLARI” INGLIZCHA TARJIMASIDA QABILA NOMLARINING LINGVOKULTUROLOGIK TRANSFERI VA TARIXIY-REFERENSIAL EKVIVALENTLIGI - Abdullayev Shaxzod Fazliddin o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezisda “Temur Tuzuklari” asarining inglizcha tarjimasida qabila nomlarining berilish xususiyatlari lingvokulturologik va tarjimashunoslik nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Qabila nomlari tarixiy matnda muayyan etnik guruhni bildiruvchi oddiy onomastik birliklar sifatida emas, balki xalqning tarixiy xotirasi, ijtimoiy-siyosiy tuzilishi, madaniy identifikatsiyasi va milliy dunyoqarashini aks ettiruvchi lingvomadaniy birliklar sifatida namoyon bo‘lishi asoslab beriladi. Tadqiqotda qabila nomlarining ingliz tiliga transliteratsiya, transkripsiya, grafik moslashtirish, tarixiy shaklni saqlash, standartlashtirish va izohlash kabi tarjima strategiyalari orqali o‘girilishi ko‘rib chiqiladi. Asliyatdagi etnonimik birliklar bilan inglizcha tarjima variantlari o‘rtasidagi fonetik-grafik, semantik va referensial tafovutlar aniqlanib, ularning tarixiy shaxslar, qabilalar va muayyan ijtimoiy guruhlarni to‘g‘ri identifikatsiya qilishga ta’siri baholanadi. Shuningdek, xalqaro tarixshunoslikda barqarorlashgan shakllardan foydalanish qabila nomlarining tanib olinuvchanligi va tarixiy-referensial ekvivalentligini ta’minlashning muhim sharti ekanligi ko‘rsatib beriladi. Maqola yakunida qabila nomlarini tarjima qilishda milliy-madaniy xususiyat, tarixiy aniqlik va zamonaviy ilmiy transliteratsiya tamoyillarini uyg‘unlashtirishga doir amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.