TUXUMDON SARATONINI TASHXISLASHDA ULTRATOVUSH DIAGNOSTIKASINING AHAMIYATI - Ulmasova Iroda; Xamidova M.A (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Dolzarbligi: Tuxumdon saratoni-tuxumdonlar yoki qorin pardasi hujayralarida rivojlanadigan xavfli o’sma bo’lib,ayollar jinsiy tizimiga ta’sir qiladi.Ginekologik saratonlar orasida yuqori o’lim darajasi bilan ajralib turadi. So’nggi global ma’lumotlarga qaraganda 2022-yilda dunyo bo’ylab taxminan 324,603 nafar ayolda tuxumdan saratoni aniqlangan, o’lim ko’rsatkichi har yili 200,000 dan ortiq insonni tashkil qiladi.Dunyo bo’ylab ayollar orasida tuxumdon saratonining tarqalishi va o’lim sababi bo’yicha 8-o’rinda turadi.Bemorlarning tahminan 80% I kasallikning III yoki IV (kechki) bosqichida tashxis qilinadi.Erta bosqichlarda aniqlanganda 5yillik yashab qolish ko’rsatkichi 93% ni tashkil etsa, kechki bosqichlarda bu ko’rsatkich 20% gacha tushib ketadi.