ABU ALI IBN SINO HAYOTI VA UNING FALSAFIY QARASHLARI - Nurova Bahor Rustam qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharq uyg‘onish davrining buyuk allomasi Abu Ali ibn Sinoning hayoti, ilmiy faoliyati va falsafiy qarashlari yoritilgan. Maqolada uning bolalik yillari, ilm olish jarayoni, tibbiyot, falsafa va tabiiy fanlar rivojiga qo‘shgan hissasi haqida ma’lumot berilgan. Shuningdek, Ibn Sinoning borliq, ruh, bilim va inson tafakkuri haqidagi falsafiy qarashlari tahlil qilingan. Allomaning “Vojib ul-vujud” va “Mumkin ul-vujud” haqidagi ta’limoti, ilm-fan va axloqiy tarbiya borasidagi fikrlarining bugungi kundagi ahamiyati ochib berilgan. Maqola orqali Ibn Sinoning jahon ilm-fani va madaniyati taraqqiyotidagi beqiyos o‘rni ko‘rsatib beriladi. Abstract:This article covers the life, scientific work and philosophical views of Abu Ali ibn Sina, a great scholar of the Eastern Renaissance. The article provides information about his childhood, the process of acquiring knowledge, his contribution to the development of medicine, philosophy and natural sciences. It also analyzes Ibn Sina’s philosophical views on being, spirit, knowledge and human thought. The scholar’s teachings on "Wajib ul-wujud" and "Mumkin ul-wujud", the significance of his ideas on science and moral education for today are revealed. The article shows the incomparable role of Ibn Sina in the development of world science and culture. Аннотация: Данная статья посвящена жизни, научной деятельности и философским взглядам Абу Али ибн Сины, великого ученого Восточного Возрождения. В статье представлена ​​информация о его детстве, процессе приобретения знаний, его вкладе в развитие медицины, философии и естественных наук. Также анализируются философские взгляды Ибн Сины на бытие, дух, знание и человеческую мысль. Раскрывается значение учений ученого о «Ваджиб аль-вуджуд» и «Мумкин аль-вуджуд», его идей о науке и нравственном воспитании для современности. В статье показана несравненная роль Ибн Сины в развитии мировой науки и культуры.