KUZGI BUG‘DOY NAVLARINING BIOLOGIK FAZALARI TAHLILIDA BONFERRONI VA KORRELYATSIYA METODLARINING QO‘LLANILISHI - Hotamova L.I. (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy tezisda yarus tizimidagi mikromuhit sharoitlarining kuzgi bug‘doy navlarining o‘sish va rivojlanish fazalariga ta’siri hamda fazalararo aloqadorlik qonuniyatlari matematik-statistik usullar yordamida baholangan. Tadqiqot doirasida Samarqand viloyati Jomboy tumanidagi "Farboma selekt" ilmiy urug’chilik fermer xo‘jaligida 9 ta yarus tizimida ekilgan 90 ta kuzgi bug‘doy namunalarining fenologik ko‘rsatkichlari zamonaviy Stata dasturi vositasida tahlil qilingan. Olingan natijalar bug‘doyning rivojlanish bosqichlari yarusli mikromuhit omillariga o‘ta ta’sirchan ekanligini va seleksiya jarayonida ushbu ko‘rsatkichlarni hisobga olish dolzarb ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.
Keywords: Kalit so‘zlar: Kuzgi bug‘doy, fenologik fazalar, yarus tizimi, Bonferroni testi, Pirson korrelyatsiyasi, Stata dasturi.