ARAB SHOIRI SULAYMON AL-ISO BOLALAR SHE'RIYATIDA TABIAT MAVZUSI - Muxiddinova Dilafruz Zohroddionovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola Suriya shoiri Sulaymon al-Isoning "Bolalar devoni" (ديوان الأطفال) asaridagi tabiat mavzusiga bag'ishlangan she'rlarni tahlil qilishga qaratilgan. Maqolada to'rtta she'r — "Daraxt bayrami" (عيد الشجرة), "Nay va poda" (الناي والقطيع), "Daryo aytadi" (يقول النهر), "Kichkina Budur qushlarni sevadi" (بدور الصغيرة تحب الطيور) — tanlab olingan. Mazkur she'rlarning mazmun-mohiyati, badiiy xususiyatlari — istiora, tashbeh, tashhis, takrir va mubolag'a san'atlari — tahlil qilinadi. Maqola arabshunoslik va bolalar adabiyoti sohalari kesishmasidagi ilmiy izlanish sifatida arab bolalar she'riyatini o'zbek o'quvchisiga yaqinlashtirishga xizmat qiladi.
Keywords: Kalit so'zlar: Sulaymon al-Iso, Bolalar devoni, arab bolalar she'riyati, tabiat mavzusi, badiiy tahlil, o'zbek tarjimasi, istiora, tashbeh, arab adabiyoti.