SANOAT KORXONALARIDA IQTISODIY SAMARADORLIKNI OSHIRISH YO'LLARI - Yasharjonov Diyorbek Dilshodbek o'g'li (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Ushbu maqolada sanoat korxonalarida iqtisodiy samaradorlikni oshirishning nazariy asoslari, uning mohiyati, baholash ko’rsatkichlari va amaliy yo’llari kompleks tarzda tahlil etilgan. Samaradorlik tushunchasining iqtisodiy mazmuni ochib berilgan, uni oshirishga ta’sir ko’rsatuvchi ichki va tashqi omillar tizimlashtirilib o’rganilgan. Sanoat korxonalarida modernizatsiya, raqamli texnologiyalar, inson kapitali va boshqaruv samaradorligi orqali iqtisodiy natijalarga erishish yo’llari ilmiy adabiyotlar va statistik ma’lumotlar asosida asoslab berilgan. Maqola natijalari sanoat sektorida faoliyat yurituvchi korxonalar rahbarlari va iqtisodiyot sohasi mutaxassislari uchun amaliy qo’llanma bo’lib xizmat qilishi mumkin.
Keywords: Kalit so’zlar: iqtisodiy samaradorlik, sanoat korxonasi, rentabellik, mehnat unumdorligi, modernizatsiya, resurslardan foydalanish, boshqaruv tizimi, innovatsiya, raqobatbardoshlik, fond qaytimi.