ASOSIY VOSITALARNING ESKIRISHI VA AMORTIZATSIYA HISOBINING KORXONA MOLIYAVIY NATIJALARIGA TA’SIRI - Yusupova Malika Botiraliyevna,; Ashuraliyev Nozimbek Ilxomjon oʻgʻli, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Asosiy vositalar korxonaning uzoq muddat davomida foydalaniladigan va ishlab chiqarish jarayonida bevosita ishtirok etadigan moddiy aktivlari hisoblanadi. Ular korxona faoliyatining moddiy-texnik bazasini tashkil etib, ishlab chiqarish hajmi, mahsulot sifati va iqtisodiy samaradorlikka sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Biroq asosiy vositalar foydalanish jarayonida jismoniy va ma’naviy jihatdan eskiradi. Ushbu eskirish qiymatining bosqichma-bosqich mahsulot tannarxiga o‘tkazilishi amortizatsiya hisoblash orqali amalga oshiriladi. Shu sababli asosiy vositalarning eskirishi va amortizatsiya hisobi korxona moliyaviy natijalarini shakllantiruvchi muhim omillardan biri hisoblanadi.