KREDIT RISKI TUSHUNCHASI VA ULARNI BOSHQARISH TAHLILI - Abduvoitova Marjona Dilmurod qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Iqtisodiyotni modernizatsiyalash va erkinlashtirish sharoitida barcha tijorat banklari nafaqat foyda olishi, balki o’z mijozlari oldidagi majburiyatlarini ham to’laqonli bajara olishi juda muhim masalalardan biri hisoblanadi. Banklar faoliyatini to‘g‘ri tashkil qilish, ularda mavjud risklarni minimallashtirish masalalaridan biri kredit risklari, ularning sifati va darajasini aniqlash va tahlil qilishdan iborat. Tijorat banklarining kredit operatsiyalari bank faoliyatining muhim turlaridan biri hisoblanadi. Kredit riski, shu tarzda, bank riskini asosiy turi bo‘lib qoladi.Kredit tavakkalchiligi - qarzdorning shartnomada belgilangan shartlar bo‘yicha bank oldidagi o‘z moliyaviy majburiyatlarini qisman yoki to‘liq bajara olmasligi natijasida bankda yuzaga keladiga moliyaviy yo‘qotish bilan bog‘liq tavakkalchilik-deb ta’rif berilgan[1][1] O‘zbekiston Respublikasi Adliya vazirligi tomonidan 2023-yil 19-iyul 2229-son bilan ro‘yxatga olingan “Tijorat banklarining bank tavakkalchiliklarini boshqarishiga nisbatan qo‘yiladigan talablar to‘g‘risida”gi Nizom