MIJOZLARGA XIZMAT KO‘RSATISHDA CRM TIZIMI VA LOGISTIKA INTEGRATSIYASINING IQTISODIY SAMARADORLIGI - Rafiqjonov Azizjon Qahramonovich; Niyatov Navruzbek Zarifovich (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Mazkur tadqiqotning asosiy maqsadi mijozlar bilan munosabatlarni boshqarish (CRM) tizimlari va logistika jarayonlarini integratsiyalashning zamonaviy korxonalar uchun iqtisodiy samaradorligini tahlil qilish hamda ushbu integratsiyani mahalliy savdo va xizmat ko‘rsatish korxonalarida joriy etishning amaliy mexanizmlarini ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqotda tizimli tahlil, iqtisodiy-matematik modellashtirish, qiyosiy tahlil va ekspert baholash usullaridan foydalanildi. Xalqaro tajribani o‘rganish doirasida Salesforce, SAP va Oracle kabi yetakchi CRM platformalarining logistika modullari bilan birgalikda ishlash samaradorligi o‘rganildi. Mahalliy amaliyot nuqtai nazaridan O‘zbekistondagi savdo va logistika korxonalarining mijozlarga xizmat ko‘rsatish sifati bo‘yicha 2021–2024-yillardagi ma’lumotlar statistik tahlil qilindi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, CRM va logistika tizimlarini birlashtirishdan so‘ng mijozlarga xizmat ko‘rsatish vaqti 90% gacha qisqaradi, takroriy xaridlar ulushi o‘rtacha 19 foiz punktga oshadi va yetkazib berish muddatiga rioya qilish darajasi 94% ga yetadi. Xulosa sifatida, mahalliy korxonalarga CRM-logistika integratsiyasini bosqichma-bosqich joriy etish, xodimlarni raqamli texnologiyalarga o‘qitish va yagona mijoz ma’lumotlar bazasini shakllantirish bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqildi.
Keywords: Kalit so‘zlar: CRM tizimi, logistika menejmenti, mijozlarga xizmat ko‘rsatish, yetkazib berish zanjiri, raqamli transformatsiya, marketing, operatsion samaradorlik.