KO‘ZI OJIZ BOLALARDA OT SO‘Z TURKUMINI O‘ZLASHTIRILISHI - Xudayarova Sabura Shuhrat qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ishda ko‘zi ojiz bolalarda ot so‘z turkumini o‘zlashtirishning lingvistik, psixologik va pedagogik asoslari ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi. Dastlab, ko‘zi ojiz bolalarning nutq taraqqiyotiga oid muammolar, maktabgacha va maktab yoshidagi bolalarning ot so‘z turkumini anglash va uni faol nutqda qo‘llashiga ta’sir qiluvchi omillar tahlil qilinadi. Asarda, maxsus pedagogik yondashuvlar, sifatli o‘quv resurslari, individual va guruhli mashg‘ulotlar, sensor o‘rganish texnologiyalari hamda multimodal metodlarning ahamiyati keng ko‘rib chiqiladi. Amaliy tajribalarga tayanib, ko‘zi ojiz bolalar uchun o‘quv muhiti yaratish, nutq taraqqiyotidagi turli yo‘li, muloqot va asosiy so‘z turkumlarining ichki strukturasini o‘zlashtirish, eng avvalo ot so‘z turkumini chuqur egallash yo‘llari ochib beriladi.
Keywords: Kalit so‘zlar: ko‘zi ojiz bolalar, ot so‘z turkumi, nutq taraqqiyoti, lingvodidaktika, maxsus pedagogika, sensor o‘rganish, multimodal ta’lim.