FAN-TA’LIM VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASINING IQTISODIY MOHIYATI VA AHAMIYATI - Adxamov Asadbek Ulug’bek o‘g‘li,; M.Axunov, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Bugungi globallashuv va raqamli iqtisodiyot sharoitida mamlakatlarning barqaror iqtisodiy rivojlanishi ko‘p jihatdan fan, ta’lim va ishlab chiqarish o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikka tayanadi. Ilmiy tadqiqotlar natijalarini amaliyotga tezkor joriy etish, ta’lim tizimini mehnat bozori talablari bilan uyg‘unlashtirish hamda ishlab chiqarish jarayonlarini innovatsion yondashuvlar asosida modernizatsiya qilish har bir davlatning iqtisodiy raqobatbardoshligini belgilovchi asosiy omillardan biridir. Shu nuqtai nazardan fan-ta’lim va ishlab chiqarish integratsiyasi iqtisodiy tizimning muhim strategik yo‘nalishi sifatida qaraladi.Fan-ta’lim va ishlab chiqarish integratsiyasi deganda ilmiy-tadqiqot muassasalari, ta’lim tashkilotlari va ishlab chiqarish korxonalari o‘rtasidagi o‘zaro hamkorlik, bilim va texnologiyalar almashinuvi hamda innovatsion mahsulotlarni yaratish jarayonlarining birlashuvi tushuniladi [1]. Ushbu integratsiya ilmiy g‘oyalarni amaliyotga joriy etish, yangi texnologiyalarni ishlab chiqish va ularni iqtisodiyot tarmoqlariga tatbiq etish orqali iqtisodiy samaradorlikni oshirishga xizmat qiladi.Xalqaro tajribaga ko‘ra, rivojlangan davlatlarda fan, ta’lim va ishlab chiqarish o‘rtasidagi integratsiya iqtisodiy o‘sishning asosiy drayveri hisoblanadi. Masalan, AQSh, Germaniya, Yaponiya va Janubiy Koreya kabi davlatlarda universitetlar va sanoat korxonalari o‘rtasidagi hamkorlik tizimi yuqori darajada rivojlangan. Ushbu mamlakatlarda ilmiy tadqiqotlar natijalari bevosita ishlab chiqarishga tatbiq etilib, innovatsion mahsulotlar yaratish jarayoni tezlashtirilgan. Natijada yuqori qo‘shilgan qiymatga ega mahsulotlar ishlab chiqarish hajmi ortgan va iqtisodiy raqobatbardoshlik kuchaygan.