BILVOSITA SOLIQLARNI MA’MURIY BOSHQARISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH YO‘NALISHLARI - Mansurova Arofatxon Shavkat qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot ishida bilvosita soliqlar, xususan qo‘shilgan qiymat solig‘i va aksiz soliqlarining iqtisodiyotdagi o‘rni hamda davlat byudjeti daromadlarini shakllantirishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotda bilvosita soliqlarning fiskal barqarorlikni ta’minlashdagi roli, iqtisodiy o‘sishga ta’siri hamda soliq boshqaruv tizimini takomillashtirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, aksiz soliqlari tushumlarining o‘sish dinamikasi va ularning bozor muvozanatiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, bilvosita soliqlarni samarali boshqarish, soliq tizimini raqamlashtirish, soliq tartiblarini soddalashtirish va soliq organlari faoliyatini modernizatsiya qilish davlat moliyasining barqarorligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega ekanligi aniqlangan.
Keywords: Kalit so‘zlar. Bilvosita soliqlar, qo‘shilgan qiymat solig‘i, aksiz solig‘i, fiskal barqarorlik, soliq boshqaruvi, davlat byudjeti, soliq siyosati, iqtisodiy o‘sish.