JIGAR TSIRROZI BILAN OG‘RIGAN BEMORLARDA QON TOMIR TIZIMIDAGI STRUKTURA-FUNKSIONAL O‘ZGARISHLARNING AHAMIYATI - Abdirasulov Alovuddin Yusuf oʻgʻli; Yarmuxamedova Saodat Xabibovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Jigar tsirrozi og‘ir surunkali kasallik bo‘lib, nafaqat jigar, balki butun organizm, xususan qon tomir tizimida ham chuqur struktura va funksional o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi. Portal gipertenziya, gemodinamik buzilishlar va vazodilatatsiya sindromi ushbu kasallikning asosiy patofiziologik mexanizmlaridan hisoblanadi. Ushbu maqolada jigar tsirrozi fonida qon tomir tizimida yuzaga keladigan o‘zgarishlar, ularning klinik ahamiyati hamda asoratlar rivojlanishidagi roli yoritilgan.
Keywords: Kalit so‘zlar: jigar tsirrozi, portal gipertenziya, gemodinamika, vazodilatatsiya, endoteliy disfunktsiyasi, qon aylanishi, gemodinamik o‘zgarishlar.