BOLALAR NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA EKSTRALINGVISTIK OMILLARNING ROʻLI - Melixo’jayeva Zuxraxon Ulug’bek qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur tezisda bolalar nutqining rivojlanishiga ta’sir qiluvchi ekstralingvistik omillar tilshunoslik nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda nutqiy muhit, muomala jarayoni, so‘z boyligi, talaffuz, ohang va nutqiy vaziyat kabi omillarning bolaning til birliklarini o‘zlashtirishidagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, jonli muloqot, xalq og‘zaki ijodi va ommaviy axborot vositalarining bolalar nutqiga ta’siri lingvistik jihatdan izohlanadi.
Keywords: Kalit so‘zlar: ekstralingvistik omillar, bolalar nutqi, nutqiy muhit, muomala, talaffuz, ohang, til birliklari, nutq madaniyati.