INGLIZ VA O‘ZBEK NARRATIVLARIDA FOREGROUNDING VA BACKGROUNDINGNING TEMPORAL-ASPEKTUAL VOSITALAR ORQALI IFODALANISHI - Berdiyeva G.N., (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi narrativ matnlarda foregrounding va backgrounding hodisalarining temporal hamda aspektual vositalar orqali ifodalanishi qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda voqealar rivojini tashkil etishda zamon va aspekt kategoriyalarining roli, ularning matn semantikasi va narrativ struktura shakllanishidagi funksiyalari yoritiladi. Ingliz va o‘zbek tillaridagi badiiy matnlar asosida temporal-aspektual birliklarning asosiy voqealarni ajratib ko‘rsatish hamda fon ma’lumotlarini ifodalashdagi lingvistik xususiyatlari aniqlanadi.
Keywords: Kalit so‘zlar: narrativ diskurs, foregrounding, backgrounding, temporal semantika, aspektual semantika, zamon kategoriyasi, voqea strukturasi, matn lingvistikasi.