ZAMONAVIY O‘ZBEK TILIDA AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TEXNOLOGIYALARI TERMINLARINING SHAKLLANISHI, RIVOJLANISHI VA STANDARTLASHUV JARAYONLARI - Xalifa Paluanova Daribayevna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Mazkur tezisda zamonaviy o‘zbek tilida axborot-kommunikatsiya texnologiyalari (AKT) terminlarining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va standartlashuv jarayonlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda kompyuter texnologiyalari, dasturlash, internet, sun’iy intellekt, kiberxavfsizlik va raqamli kommunikatsiya sohalariga oid terminlarning o‘zbek tiliga kirib kelish manbalari, ularning lingvistik moslashuvi hamda terminologik tizimdagi o‘rni o‘rganiladi. Shuningdek, terminlarning o‘zlashishi, yangi terminlarning yasalish usullari, xalqaro terminologik standartlarga muvofiqligi va ularni me’yorlashtirish masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari axborot-kommunikatsiya texnologiyalari terminologiyasini takomillashtirish, ilmiy-texnik matnlar sifatini oshirish hamda o‘zbek tilining zamonaviy terminologik bazasini boyitishga xizmat qiladi.
Keywords: Kalit so‘zlar: axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, terminologiya, AKT terminlari, termin yasash, terminologik tizim, standartlashuv, me’yorlashtirish, kompyuter terminlari, dasturlash terminlari, internet terminologiyasi, kiberxavfsizlik, sun’iy intellekt, raqamli texnologiyalar, lingvistik moslashuv, o‘zbek tili terminologiyasi.