SARLAVHALARNING TIPOLOGIYASI VA ULARNING PRAGMATIK VAZIFALARI - Eshboyev Abdushukur Berdinazarovich (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezis sarlavhalarning tuzilish va funksional tipologiyasi hamda ularning pragmatik vazifalarini tizimli yoritishga bag‘ishlangan. Sarlavha matnning «yuzi» bo‘lib, u nafaqat informativ, balki kommunikativ-pragmatik jihatdan ham muhim birlikdir. Ishda sarlavhalarning sodda, murakkab, nominativ, feʼlli, so‘roq, undov kabi tiplari, shuningdek, ularning referensial, appellativ, ekspressiv, fatik, metamatn va identifikatsiya funksiyalari tahlil qilinadi. Sarlavhaning pragmatik salohiyati uning adresatga ta’sir etish, diqqatni jalb qilish, baho munosabatini ifodalash va matn mazmunini oldindan belgilashda namoyon bo‘ladi. Tezisda tipologiya va pragmatik vazifalar o‘rtasidagi bog‘liqlik, shuningdek, matn turlari va diskursiv kontekstga qarab sarlavha xususiyatlarining o‘zgaruvchanligi asoslanadi.
Keywords: Kalit so‘zlar: sarlavha, tipologiya, pragmatik vazifalar, nominativ funksiya, appellativ funksiya, matn diskursi, kommunikativ strategiya.