HUSNI-XULQNING TARIXIY-NAZARIY MANBALARIDA TALQINI (SHARQ MANBALARI MISOLIDA). - Nematova Orzigul Axmedovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada husni-xulq tushunchasining tarixiy-nazariy asoslari Sharq tafakkuri va ma’naviy merosi misolida ijtimoiy-falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Misr, Mesopotamiya, Hindiston, Xitoy manbalarida husni-xulqning mazmuni, axloqiy tamoyillari hamda komil insonni tarbiyalashdagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, husni-xulqning insonning ma’naviy kamoloti, ijtimoiy munosabatlar barqarorligi va jamiyat taraqqiyotidagi ahamiyati ilmiy manbalar asosida ochib beriladi. Maqolada tarixiy manbalardagi axloqiy qarashlar zamonaviy ma’naviy tarbiya konsepsiyalari bilan qiyosiy tahlil qilinib, ularning bugungi kunda yoshlar ma’naviyatini yuksaltirish, oilaviy va ijtimoiy muhitni sog‘lomlashtirishdagi metodologik ahamiyati asoslanadi. Tadqiqot natijalari husni-xulqni shakllantirishning tarixiy ildizlari va nazariy tamoyillarini chuqur anglashga, shuningdek, milliy va umuminsoniy qadriyatlar uyg‘unligini mustahkamlashga xizmat qiladi.
Keywords: Kalit so‘zlar: Husni-xulq, axloq, Sharq manbalari, ma’naviyat, komil inson, tarbiya, qadriyatlar