ZAMONAVIY JURNALISTIKADA AXBOROT YARATISH TEXNOLOGIYALARI: VERIFIKATSIYA, XOLISLIK VA MEDIA ETIKA MASALALARINING ILMIY TAHLILI - Abdiyeva Sarvinoz Shoyimovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy ommaviy axborot vositalarida (OAV) axborot (nyus-reliz) yaratishning texnologik va ijodiy bosqichlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Xabar yozish shunchaki voqelikni bayon etish emas, balki empirik ma’lumotlarni yig‘ish, fakt-cheking (dalillarni tekshirish) va obyektivlik tamoyillariga tayangan murakkab ijtimoiy-psixologik jarayon ekanligi asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada tahririyat filtrlari (gatekeeping nazariyasi) hamda ijtimoiy tarmoqlarning axborot tezkorligiga ko‘rsatayotgan ta’siri sharoitida professional jurnalistlarning ijtimoiy mas’uliyati va kasbiy etikasi masalalari tadqiq etilgan. Qayd etilishicha, ishonchli jurnalistika jamiyatda axborot xavfsizligini ta’minlashning eng muhim vositasidir.
Keywords: Kalit so‘zlar: axborot yaratish, jurnalistika, fakt-cheking, verifikatsiya, xolislik, media etika, feyk xabarlar, gatekeeping (darvozabon) nazariyasi, fuqarolik jurnalistikasi, tahrir siyosati.