GANDBOLCHILARNI HARAKAT REAKSIYASINI OSHIRISH USULLARINI QO‘LLASH TEXNOLOGIYASI - Murodova Mashhura Yunusjonovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada gandbolchilarni tayyorlash jarayonida harakat reaksiyasini rivojlantirishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Harakat reaksiyasining sport natijalariga ta’siri, uni takomillashtirishga qaratilgan zamonaviy mashg‘ulot vositalari hamda maxsus mashqlar tizimi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida pedagogik tajriba-sinov ishlari tashkil etilib, tajriba guruhida harakat reaksiyasini oshirishga yo‘naltirilgan mashg‘ulot texnologiyasi qo‘llanildi. Olingan natijalar maxsus mashqlarni muntazam qo‘llash sportchilarning reaksiya tezligi, qaror qabul qilish qobiliyati va o‘yin samaradorligini sezilarli darajada yaxshilashini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari gandbolchilarni tayyorlash tizimida zamonaviy pedagogik texnologiyalarni qo‘llash samaradorligini asoslaydi.
Keywords: Kalit so‘zlar: gandbol, harakat reaksiyasi, reaksiya tezligi, sport tayyorgarligi, mashg‘ulot texnologiyasi, sensor-motor reaksiya, tezkorlik, koordinatsiya, pedagogik tajriba.