KAMERAL SOLIQ TEKSHIRISHNI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Bo‘riqulov Manuchehr Xudoyatulloyevich (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Bozor iqtisodiyoti sharoitida davlat byudjeti daromadlarini barqaror shakllantirish va soliq intizomini mustahkamlash davlat soliq organlari oldidagi ustuvor vazifalardan biri hisoblanadi. Mazkur vazifani samarali amalga oshirishda soliq nazoratining zamonaviy shakllaridan biri bo‘lgan kameral soliq tekshiruvi alohida ahamiyat kasb etadi. Kameral soliq tekshiruvi soliq to‘lovchining moliyaviy-xo‘jalik faoliyatini uning joylashgan manziliga chiqmagan holda, soliq organlari axborot tizimlarida mavjud ma’lumotlar, elektron soliq hisobotlari, elektron hisobvaraq-fakturalar, onlayn nazorat-kassa mashinalari, virtual kassalar hamda boshqa davlat organlarining axborot bazalaridan olingan ma’lumotlar asosida tahlil qilishni nazarda tutadi. Bunday yondashuv tekshiruv xarajatlarini kamaytirish, inson omilini qisqartirish, nazoratning shaffofligini ta’minlash hamda soliq xavflarini tezkor aniqlash imkonini bermoqda.