MUSIQA VA MEDIA ORQALI MADANIYAT ALMASHINUVI. - Obidjonova Mushtariybonu Elmurodjon qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya.Mazkur maqolada musiqa va media orqali madaniyatlar almashinuvi jarayoni har tomonlama tahlil qilinadi. Globallashuv sharoitida musiqa va media insoniyatni bog‘lovchi muhim kommunikatsion vositaga aylanib, turli millat va xalqlarning madaniy qadriyatlarini keng ommaga yetkazishda katta rol o‘ynamoqda. Ayniqsa, raqamli texnologiyalar, ijtimoiy tarmoqlar va onlayn platformalar orqali musiqa tez tarqalib, madaniyatlararo muloqotni jadallashtiradi. Maqolada musiqaning milliylikni saqlash bilan birga, boshqa madaniyatlarni anglash va hurmat qilishga xizmat qilishi, medianing esa bu jarayonni tezlashtiruvchi asosiy omil ekani ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, madaniyatlar almashinuvida ijobiy jihatlar bilan bir qatorda, ommaviy madaniyat ta’siri, madaniy identifikatsiyaning zaiflashuvi kabi muammolar ham tahlil qilinadi. Umuman olganda, maqolada musiqa va medianing uyg‘unligi madaniyatlararo integratsiyani rivojlantirishda muhim omil sifatida baholanadi.Musiqa va media orqali almashninuvlar jamiyat uchun katta ahamiyat ko’rsatibgina qolmay fikrlashni va dunyo qadriyatlarini o’rganishga ham yordam beradi.Mazkur maqolada musiqaning madaniyat almashinuvdagi o’rni haqida tahlil qilinar ekan, musiqaning millat ruhini aks ettiruvchi san’at turi deb qaralgan.Abstract.This article provides a comprehensive analysis of the process of cultural exchange through music and media. In the context of globalization, music and media have become important means of communication that connect people and play a significant role in delivering the cultural values of different nations and peoples to a wide audience. In particular, through digital technologies, social networks, and online platforms, music spreads rapidly, accelerating intercultural communication.The article highlights, on a scientific basis, that music not only preserves national identity but also serves to promote understanding and respect for other cultures, while media acts as a key factor in accelerating this process. In addition, along with the positive aspects of cultural exchange, issues such as the influence of mass culture and the weakening of cultural identity are also analyzed.Overall, the article evaluates the harmony of music and media as an important factor in the development of intercultural integration. Cultural exchange through music and media not only has great social significance but also contributes to the development of thinking and the understanding of global values. In analyzing the role of music in cultural exchange, it is emphasized that music is a form of art that reflects the spirit of a nation.
Keywords: Kalit so’zlar: musiqa, media, musiqaning milliyligi, madaniy identifikatsiyaning zaiflashuvi, madaniyatlararo integratsiyani, madaniyat almashinuvi.; Keywords: music, media, national identity of music, weakening of cultural identity, intercultural integration, cultural exchange