JIZZAX CHO‘LI TUPROQLARINI BAHOLASHNING INNOVATSION MODELI - Maxkamova Dilafruz Yuldashevna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Jizzax cho‘li tuproqlarining biologik xossalari hamda meliorativ-ekologik holatini kompleks baholashning innovatsion modeli ishlab chiqilgan. Tadqiqotda tuproqning agrokimyoviy, fizik-kimyoviy va biologik ko‘rsatkichlari bir tizimda tahlil qilinib, ularning ekologik degradatsiya jarayonlari bilan bog‘liqligi ilmiy asosda o‘rganilgan.
Keywords: Kalit so‘zlar. Jizzax cho‘li, cho‘l tuproqlari, biologik xossalar, tuproq mikrobiologiyasi, fermentativ faollik, sho‘rlanish, meliorativ-ekologik holat, degradatsiya, GIS texnologiyalari, ekologik monitoring, integral biologik indeks, tuproq unumdorligi, bioindikatsiya, cho‘llanish jarayoni.