DENOV AHOLISINING MA’NAVIY-MADANIY HAYOTI VA URUSH DAVRI SINOVLARI (1925–1945-YILLAR) - Mavlonova Madina Abdulla qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Ushbu keng ko‘lamli ilmiy maqolada 1925-yildan 1945-yilgacha bo‘lgan davrda Surxondaryo viloyatining Denov tumani aholisi boshidan kechirgan murakkab ijtimoiy, ma’naviy va madaniy jarayonlar yaxlit holda tadqiq etiladi. Tadqiqot obyekti sifatida sho‘ro hokimiyatining dastlabki yillaridagi ma’muriy islohotlar, an’anaviy turmush tarzining yangi ijtimoiy tuzum bilan to‘qnashuvi, savodsizlikni tugatish yo‘lidagi sa’y-harakatlar hamda Ikkinchi jahon urushi yillaridagi front orti hayoti tanlab olingan. Maqolada Denovning nafaqat iqtisodiy markaz, balki ma’naviy matonat markazi sifatida shakllanishi, evakuatsiya qilingan aholini qabul qilishdagi bag‘rikenglik va mahalliy xalqning urush davridagi og‘ir sinovlarni qanday yengib o‘tganligi arxiv materiallari va tarixiy manbalar asosida atroflicha yoritilgan.В данной обширной научной статье комплексно исследуются сложные социально-духовные и культурные процессы, происходившие в Денауском районе Сурхандарьинской области в период с 1925 по 1945 годы. Объектом исследования являются административные реформы первых лет советской власти, столкновение традиционного уклада жизни с новым социальным строем, усилия по ликвидации безграмотности и жизнь тыла в годы Второй мировой войны. В статье на основе архивных материалов подробно освещается становление Денау не только как экономического, но и как центра духовной стойкости, гуманизм при приеме эвакуированного населения и пути преодоления местным населением тяжелых испытаний военных лет.This comprehensive scientific article investigates the complex socio-spiritual and cultural processes experienced by the population of the Denau district in the Surkhandarya region from 1925 to 1945. The research covers the administrative reforms of the early Soviet years, the clash between traditional lifestyles and the new social order, efforts to eradicate illiteracy, and life on the home front during World War II. Based on archival materials, the article details Denau's development not only as an economic hub but as a center of spiritual resilience, the humanitarianism shown in welcoming evacuated populations, and the ways local people overcame the severe trials of the war years.
Keywords: Kalit so‘zlar: Denov, Surxondaryo, ijtimoiy transformatsiya, madaniy inqilob, savodsizlikni tugatish, Ikkinchi jahon urushi, front orti, evakuatsiya, insonparvarlik, ma’naviyat, mehnat jasorati.; Ключевые слова: Денау, Сурхандарья, социальная трансформация, культурная революция, ликвидация безграмотности, Вторая мировая война, тыл, эвакуация, гуманизм, духовность, трудовой подвиг.; Key words: Denau, Surkhandarya, social transformation, cultural revolution, literacy campaign, World War II, home front, evacuation, humanitarianism, spirituality, labor bravery.