MENING SOHAMDA IZ QOLDIRGAN ALLOMA - Musurmonova Mariona Oybekovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada  olim Abu Rayhon Beruniyning tilshunoslik rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi va uning xorijiy tillarni o‘rganishdagi o‘ziga xos metodikasi tahlil qilinadi. Olimning Hindiston va Saydana kabi asarlarida  tarjima nazariyasi masalalari zamonaviy lingvistika nuqtai nazaridan yoritiladi. Maqola davomida Beruniyning ko’p tilni bilish qobiliyati va uning turli madaniyatlarni til orqali bog’lashdagi mahorati ko’rsatib o’tilgan.Abstract: This article analyzes the immense contribution of the encyclopedic scholar Abu Rayhan al-Biruni to the development of linguistics and his unique methodology in foreign language acquisition. In his seminal works, such as “India” and “Saydana,” issues of terminology, etymology, and translation theory are explored from the perspective of modern linguistics. The article highlights Biruni’s exceptional “polyglot” skills and his mastery in bridging diverse cultures through the lens of language.
Keywords: Kalit so‘zlar: Abu Rayhon Beruniy, lingvistik meros, terminologiya, xorijiy tillarni o‘rganish, madaniyatlararo muloqot, Hindiston asari, Saydana.; Keywords: Abu Rayhan al-Biruni, linguistic heritage, etymology, terminology, foreign language learning, intercultural communication, Al-Hind, Al-Saydana.