MUQIMIYNI XOTIRLAB: SHOIR HAJVIYOTIDA IQTISODIY ADOLAT G‘OYALARI VA ULARNING ZAMONAVIY SADOSI - Jo‘raboyeva Muxlisaxon Abduraufjon qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Maqolada 9-may — Xotira va qadrlash kuni munosabati bilan o‘zbek demokratik adabiyoti asoschilaridan Muhammad Aminxo‘ja Muqimiy ijodi iqtisodiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shoirning «Tanobchilar», «Veksel», «Moskovchi boy ta’rifida» kabi hajviy asarlarida ifodalangan soliq munosabatlari, mehnatsiz daromad, savdo axloqi va kapital jamg‘arishning ijtimoiy oqibatlariga doir qarashlar zamonaviy iqtisodiy nazariyalardagi soliq axloqi, renta izlash hodisasi va inklyuziv o‘sish tushunchalari bilan qiyoslanadi. Muallif shoirning iqtisodiy merosi bugungi mutaxassis tayyorlash jarayonida muhim manba bo‘la olishini asoslab beradi.
Keywords: Kalit so‘zlar: Muqimiy, hajviy adabiyot, iqtisodiy adolat, soliq axloqi, «Tanobchilar», renta izlash, moliyaviy savodxonlik, mustamlaka iqtisodiyoti, Xotira va qadrlash kuni.